Llegat Francesc Español: La col·lecció d’anòbids de Francesc Español, segueix creixent

Autors: 
Amador Viñolas i Glòria Masó
Col·lecció / Càrrec: 
Col·lecció d’Artròpodes

L’ordenació de la col·lecció d’anòbids de F. Español del Museu ha comportat: la designació de letotypus i paralectotypus; l’estudi dels exemplars pendents de determinació del Transvaal Museum de Pretoria, de les recol·leccions del Dr. Th. Wagner a Uganda i Ruanda i els de la pròpia col·lecció.
Tot això s’ampliat amb l’estudi del material fruit de les diferents recol·leccions efectuades en diferents espais naturals de la península Ibèrica: Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera amb J. Muñoz (Catalunya), Parque Nacional de Cabañeros amb la Dra. E. Micó (Ciudad Real) i Aiako Harria Parke Naturala amb X. Pagola (Gipuzkoa).
Els resultats obtinguts són: la realització d’onze treballs, tots en curs de publicació; la descripció d’un gènere i de 27 espècies noves; passar un gènere i una espècie d’Omann i d’Arabia Saudi a sinonímia; la descripció del mascle de tres espècies, desconeguts fins ara; l’ampliació de l’àrea geogràfica d’un gran nombre d’espècies tant de la Península com d’Àfrica; el poder citar quatre espècies com a noves per la Península i solucionar un gran nombre de problemes taxonòmics pendents d’estudi. Tot això sols representa, aproximadament, un 20% del material pendent d’estudi.
Paraules clau: Anobiidae, ordenació i estudi, col·lecció, F. Español

Amador Viñolas. Foto: J. Vidal