Sortides i tallers naturalistes

 

Voleu aprendre a fer treball de camp? A observar, recol·lectar, documentar i identificar espècies?

Voleu aprofundir en tècniques fotogràfiques, d’il·lustració, d’observació, de mostreig o de documentació?


Fotos: Jordi Vidal

Al Museu us proporcionem oportunitats d’iniciació i d’aprofundiment en la pràctica naturalista, mitjançant sortides, tallers i altres recursos d’aprenentatge.

Promovem el coneixement de la natura, de la biodiversitat i del procés de recerca naturalista de la mà dels nostres experts o col·laboradors.

Algunes de les sortides que hem fet recentment són:

 

Visita a l’estació de camp del Museu a Can Catà (Collserola)

Sortida naturalista a Collserola - Can Catà

Visita a l’Estació de camp que el Museu de Ciències Naturals té a Can Catà (Cerdanyola, Collserola).  La finca es troba al vessant nord de la serra de Collserola, una zona ocupada per pinedes de pi blanc i un bosc mixt d’alzines i roures cerrioides al fons de dues valls.

L’Estació de camp és utlitzada pels departaments del Museu per realitzar tasques d’investigació, com els estudis de les comunitats d’aranyes, de formigues i de cargols, o els estudis d’estructura de vegetació. Les espècies principals d’estudi, però, són la mallarenga carbonera i la mallarenga blava (hi ha distribuïdes 200 caixes-niu en 100 hectàrees). Tots aquests estudis serveixen per tenir una visió més integradora del nostre ecosistema mediterrani.

Durant la sortida en Joan Carles Senar, cap de recerca del Museu de Ciències Naturals, ens ha explicat in situ les principals metodologies i aparells utilitzats per a portar a terme aquesta recerca, com les microcàmeres col·locades dins les caixes niu, trampes de mosquits, colorímetre per mesurar el color, etc.

Més informació sobre l’estació de camp de Can Catà (enllaç web del Museu)

Un vídeo sobre Can Catà i les fonts Vella i Nova https://www.youtube.com/watch?v=jVxsHnnVtLw

 

Biodiversitat Insecta Collserola

Sortida naturalista a Collserola - Can Balasc

Hem fet dues sortides (primavera de 2013 i 2015) per conèixer de primera mà el projecte Biodiversitat Insecta Collserola que investiga les capçades i el sotabosc del bosc mixt mediterrani. Aquest projecte és un estudi a llarg termini de la comunitat d’artròpodes i, en particular, dels insectes que viuen a les capçades dels arbres del bosc mixt mediterrani, i també del sotabosc.

En Jorge Mederos, investigador i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, i promotor del projecte, ens ha mostrat, en les dues ocasions, els diversos mètodes d’estudi d’insectes utilitzats pels experts. Hem pogut veure les dues estructures del projecte: la passarel·la sobre les capçades i la torre de monitorització del clima per estrats.

Es tracta d’un recorregut tranquil, una passejada des de l’estació de les Planes fins a l’àrea d’estudi de Can Balasc, durant el qual es pot observar, apreciar, fotografiar i filmar les diverses espècies d’artròpodes, en un moment de plena activitat.

 

Itinerari geològic per Collserola

Itinerari per a conèixer sobre el terreny les característiques geològiques de Collserola: les principals roques que la formen, el seu origen, la seva edat i l’aprofitament que dels seus recursos geològics n’ha fet l’home, no només al llarg de la història, sinó des de la prehistòria. L’excel·lent mirador que és la serra també ens permet entendre les raons dels diferents relleus que caracteritzen Barcelona.

L’activitat és conduïda per Jaume Gallemí, conservador de paleontologia del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Activitat realitzada la tardor de 2014. Se’n farà una segona edició la tardor de 2015.

 

Tallers de fotografia naturalista


Foto: Jordi Vidal

Des de l’any 2012 organitzem tallers de fotografia naturalista, conduïts pel fotògraf Jordi Vidal, col·laborador del Museu de Ciències Naturals des de fa molts anys. Alguns anys s’han realitzat en el marc del BioBlitzBcn.

Són tallers pràctics destinats especialment als naturalistes i a tots aquells interessats en aprendre i millorar la tècnica i composició fotogràfica.

Tenen com a objectiu aprendre a apreciar i a interpretar la llum; experimentar, potenciar i conèixer millor el nostre equip fotogràfic i les seves possibilitats (podríem dir que qualsevol càmera és bona... si la sabem utilitzar); recordar les mesures de seguretat que hem d’aprendre per no malmetre el medi i el nostre equip; millorar la metodologia de treball; resoldre problemes puntuals “sobre la marxa” i aplicar solucions fàcils; optimitzar les eines digitals.

Els grups són reduïts (10-12 persones) i l’atenció molt personalitzada.

 

Passejada naturalista per la Pineda del Remolar (delta del Llobregat, Viladecans)

Sortida naturalista a la Pineda del Remolar (delta del Llobregat)

L’octubre de 2014 vam visitar un racó poc conegut dels espais naturals del Delta del Llobregat per conèixer un interessant projecte de renaturalització.

La Pineda del Remolar estava ocupada pel Càmping Toro Bravo fins que l'ampliació de l'Aeroport, l'any 2005, va obligar al seu tancament i l'espai ha estat objecte d'un interessant projecte de renaturalització.

Dunes i pineda entre la platja i la maresma. Una fauna i una flora molt especials i en recuperació a menys de 10 km de la Plaça de Catalunya!