Novetats en el món dels estudiosos de les formigues a la Península Ibèrica i Balears

Autors: 
Xavier Roig, Xavier Espadaler, Kiko Gómez i Federico García
Col·lecció / Càrrec: 
Col·lecció d’Artròpodes

Us presentem una nova comunitat d’aficionats i estudiosos de les formigues basada en tres pilars. Fa quatre anys va néixer a Internet el fòrum lamarabunta.org. Des de llavors ha servit de punt de trobada d'una comunitat de centenars de mirmecòlegs d'arreu del món hispà amb interessos molt diversos: cria en captivitat, taxonomia, etc.… Sempre s'ha destacat per la seva política d’oferir tot el possible de la manera més oberta possible.
A partir d’aquest fòrum apareix l'Associació Ibèrica de Mirmecologia (AIM) per ampliar coneixements i donar sortida a molts projectes relacionats amb l'estudi de les formigues. Es tracta d’un col·lectiu de naturalistes que desitja aglutinar a tots els interessats en la mirmecologia sigui quina sigui la seva àrea d'interès i amb especial atenció a l'àrea ibero-mediterrànea-macaronèsica.
El web www.hormigas.org va néixer com un instrument per a la identificació de les obreres de formigues ibero-balears. Una introducció taxonòmica, unes breus nocions anatòmiques i el llistat de les espècies, permeten abordar fàcilment les claus de determinació (parcialment resoltes), basades en una iconografia totalment original i d’alta qualitat. Cada gènere és caracteritzat i es mostra l’estat actual del seu coneixement. Com tota cosa viva, amb els anys ha anat evolucionant i ara ofereix addicionalment una extensa base de dades amb totes les citacions publicades i altres inèdites. La consulta d’aquesta base permet obtenir els mapes específics de distribució, i les localitats associades. Igualment, es poden generar llistats d’espècies per província, per treballs d’autors determinats o per col·leccions buidades. De mica en mica, hi haurà versió en anglès.
Paraules clau: formigues, mirmecologia, www.lamarabunta.org, www.mirmiberica.org, www.hormigas.org, Associació Ibèrica de Mirmecologia (AIM), àrea ibero-mediterrànea-macaronèsica
 
 

Xavier Roig, Xavier Espadaler i Federico García. Foto J. Vidal