Sortida naturalista: Itinerari geològic i bioespeleològic a la cova del Petrecó (Esparreguera)

Data de l'activitat: 
dissabte, 16 desembre 2023 - 10:00am

Data de l'activitat: dissabte, 16 de desembre de 2023
Horari: matí, de 10:00 a 14:00 h
Punt de trobada: Estació d’Olesa de Montserrat dels FGC
Un cop a l’estació ens haurem de repartir en cotxes per poder arribar fins a la cavitat.
Edat recomanada: a partir de 10 anys. Els menors han d’anar acompanyats d’un adult responsable.

 

Sortida geològica i bioespeleològica a la cova del Petrecó. Aquesta sortida té com objectiu la presa de contacte i coneixement de l'entorn subterrani. Mostrarem els diferents biòtops, caracteritzats per la humitat i la disponibilitat d'aliment i a més, observarem la fauna que hi habita.

La cova del Petrecó té un recorregut de 130 metres i no té cap dificultat tècnica en especial, només una gatera (pas estret) d’uns 5 metres de longitud, per on ens haurem d’arrossegar, per tal d’arribar a la zona més bonica i interessant de la cavitat. Durant tot el recorregut, els participants aniran acompanyats d’experts espeleòlegs que els ajudaran.

La formació d’aquesta cova, localitzada al vessant SE de la Serra de Can Rubió, està associada al desenvolupament de falles inverses en materials calcaris del Muschelkalk inferior, formats fa uns 240 milions d’anys, durant el període Triàsic. Tot i ser una cova concorreguda, s’hi poden apreciar diversos tipus de formacions càrstiques.

En aquesta cavitat habita el coleòpter liòdid Troglocharinus patracoi (Zariquiey, 1922), un endemisme que només viu en aquesta cova. Les cavitats que alberguen una entomofauna tan especial requereixen un grau de protecció molt alt que, malauradament, la cova del Petrecó no té. És molt important, per tant, que la visita a la cova es dugui a terme amb la màxima cura i respecte per tots els elements que la formen i la vida subterrània que l’habita.

A càrrec de Marc Campeny, conservador de Mineralogia del Museu de Ciències Naturals de Barcelona; Floren Fadrique de l'Associació Catalana de Bioespeleologia (BIOSP); i Jorge Mederos i Neus Brañas, tècnics de la col·lecció d’Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Activitat organitzada amb el suport de la Federació Catalana d’Espeleologia.

Informació addicional:

 • Aquestes sortides són gratuïtes per als socis de l’AAMCNB i els seus acompanyants. Pels no socis tenen un preu de 5€ que es pagaran a l’inici de l’activitat.
 • L’aforament és limitat a un màxim de 15 participants.
 • Cal inscriure-s’hi amb antelació a amicsmcnb@gmail.com indicant:
  • Nom sortida
  • Nom(s) i Cognoms dels assistents
  • Telèfon mòbil i correu electrònic
  • Si sou socis o no de l’AAMCNB
  • Si teniu disponibilitat de cotxe
 • Es recomana portar mono de mecànic o xandall vell per la cova, botes de muntanya, guants de jardiner (qui en tingui) i roba de recanvi. Els cascos i frontals pels assistents, seran cedits per la Federació Catalana d’Espeleologia.