Barres biodiverses: L’us del DNA barcoding en ecologia i conservació

Data de l'activitat: 
dijous, 29 abril 2021 - 6:30pm
DNA barcoding. Imatge de Jagoba Malumbres
Data: dijous 29 d'abril de 2021
Horari de 18:30 a 20 h
Lloc: plataforma Zoom
Preu: gratuït
 

Conferència sobre les possibilitats que ofereix la tècnica molecular de codificació de barres (DNA barcoding) per identificar organismes i entendre processos ecològics. Els objectius principals són:

  • Descriure breument els passos del flux de treball de codificació de barres d’ADN (recollida i identificació d’espècimens, extracció d’ADN, PCR, seqüenciació d’ADN i contribució o comparació amb una base de dades)
  • Conèixer l’ús de DNA barcoding per respondre preguntes d’àmbit ecològic i millorar el coneixement i el monitoreig de la biodiversitat d’un determinat indret o grup taxonòmic concret.

Tot i els centenars anys de recerca de camp, la majoria de les espècies d’eucariotes romanen indocumentades per la ciència i aquesta bretxa de coneixement no es distribueix uniformement entre els tàxons.L’ús de tècniques de biologia molecular, en general, i de la  codificació de barres d’ADN (DNA barcoding), en particular, pot ajudar a solucionar aquest buit i, a més a més, respondre preguntes d’àmbit ecològic i donar suport a la conservació de la biodiversitat. 

S’utilitza una regió curta i estandarditzada del genoma per diferenciar les espècies  i és relativament senzill en comparació amb altres disciplines i tècniques per a l’obtenció, manipulació i seqüenciació de material genètica

Actualment s’està utilitzat per incorporar investigacions originals en diversos contextos educatius. I també hi ha disponibles eines en línia que permeten als no professionals aportar dades d’alta qualitat a l’esforç investigador.

Ponent: Jagoba Malumbres-Olarte,  Investigador independent associat a Center for Ecology, Evolution and Environmental Changes (cE3c), University of the Azores i Laboratory for Integrative  Research (LIBRe), University of Helsinki (http://gba.uac.pt/member/jagoba); Il·lustrador científic, perfil twitter @jago_MO i/o instagram: @jmalumbresolarte, Portfolio: https://issuu.com/jmalumbresolarte/docs/portfolio_jmalumbres-olarte)
Presentador i moderador: Francesc Uribe
Organitza: AAMCNB Associació d’Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Hi col·labora: Museu de Ciències Naturals de Barcelona

L'activitat es desenvoluparà per videoconferència (ZOOM) i és de cabuda limitada. Si hi voleu participar, cal fer la reserva prèvia enviant un correu a  amicsmcnb(arroba)gmail.com i només es pot fer una única reserva per cada adreça electrònica.

Uns dies abans de la celebració de l'acte, les persones inscrites rebran l'enllaç per a la participació a la videoconferència. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Avancem un recull de les activitats previstes fins acabar l’any:

  • Maig (data a concretar): Col·loqui telemàtica sobre l’impacte de les col·lisions dels ocells amb els edificis del litoral barceloní
  • 12 de juny: sortida de camp: Inventari de mol·luscs de Can Catà, mètodes de mostreig, identificació espècies detectades, a càrrec de Jordi Corbella i/o Glòria Guillén.
  • 17 de setembre: Visita al Museu Mollfulleda de Mineralogia, a càrrec de Marc Campeny
  • Octubre (data a concretar): Itinerari geològic pel Passeig de les Aigües i Vallvidrera. La granodiorita i l’aurèola de contacte, a càrrec de Yael Díaz i Íria Díaz
  • Novembre (data a concretar): X Trobada de Col·laboradors «Francesc Español»
  • Desembre (data a concretar): Xerrada sobre els paisatges sonors de Sabah (Borneo). Una aproximació bioacústica a la biodiversitat de la selva, a càrrec de Eloïsa Matheu i Francesc Llimona