Totes les campanyes de recol·lecció de cavernícoles portades a terme al Marroc pels catalans, des del 1966

Autors: 
Oleguer Escolà
Col·lecció / Càrrec: 
Col·lecció d’Artròpodes

Organitzades o amb la col·laboració important del MZB des de 1966, any en que es va efectuar la primera visita excursionista-científica al Marroc (aquesta organitzada pel Centre Excursionista de Catalunya) s'han portat a terme:

  •  12 campanyes del 1066 al 1984.
  •  14 campanyes del 2001 al 2011. És a dir, més d'una sortida per any, tot i que quan es va iniciar el projecte per a fer la primera campanya pel 2000, en Francesc Uribe insití que poséssim que es faria com a mínim una sortida per any, i aleshores tothom pensava que si s’en podia fer una a l’any ja firmaríem.

En els temps antics, mercès a les recerques d'entomòlegs del Marroc, sobre tot de francesos destacats allí, es coneixien tres espècies de coleòpters cavernícoles destacats: Antoinella groubei (Antoine, 1935) (Trechinae), Apteranillus rotroui (Scheerpeltz, 1935) (estafilínid) i Domene camusi (estafilínid).

Amb la feina de Francesc Español es va més que doblar el nombre d'espècies, afegint-hi un gènere nou: Subilsia senenti Español, 1967 (trèquid), Domene aurouxi Español, 1967 (estafilínid), Apteranillus ruei Español (estafilínid, 1971 i Domene cantonsi Español, 1972 (estafilínid).

Actualment aquest nombre de formes ha crescut considerablement considerant que s'ha fet conixer sis espècies noves del gènere Antoinella, una d'elles pertanyent a un subgènere nou (actualment sembla que el Dr. Casale ha situat Antoinella dins del gènere Trechus, manera de veure que tindrà un problema greu, ja que resulta que el gènere Trechus ja té un miler d'espècies). Domene aurouxi Español, 1967 ; Domene cantonsi Español, 1972; Domene fadriquei (aquests tres estafilínids) i un nou curculiònid: Torneuma troglodytis.

Paraules clau:  Subilsia senenti, Antoinella espanyoli, A. iblanensis, A. fadriquei, A. sendrai, Apteranillus rotroui, A. ruei, Torneuma troglodytis

Imatge de Jordi Vidal