Suport al Laboratori Naturalista del Museu

Els Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona participem en la Campanya #JoSócDonantAmbiental. Busquem suport per encetar un programa formatiu per a naturalistes.

La campanya la posa en marxa el Tercer Sector Ambiental de Catalunya per animar a col·laborar amb les entitats ambientals. Es diu "Jo sóc donant ambiental" i està destinada a animar la gent que té ganes de protegir i millorar el medi ambient. Per aconseguir-ho, posa a l'abast de tothom un ampli ventall de formes de participació, en total més de 50 projectes impulsats per 47 entitats ambientals de Catalunya.

‘Naturalistes: fem ciència entre tots’ és el projecte dels Amics del Museu. Consisteix en programar cursos dissenyats per donar a conèixer les característiques dels grups biològics i les entitats geològiques que formen part del patrimoni natural de Catalunya. Uns cursos orientats, entre altres raons, a fomentar l'interès pels elements naturals que potser no reben prou atenció i que també són valuosos per interpretar els sistemes naturals. El projecte significa un primer pas en la construcció d'un Laboratori de suport als Naturalistes que sigui una part substancial del Museu.

Entra al nostre projecte i col·labora amb nosaltres!

També us convidem a passejar-vos pel web http://www.donantambiental.cat i comprovar la gran feina que les entitats ambientals i els seus voluntaris i voluntàries estant fent per protegir i millorar el medi ambient. 

Organitzacions que participen a la campanya “Jo sóc donant ambiental”

Acció natura ("Fundació Natura"), ADENC, Asociación Únete al Planeta, Associació Animal Latitude, Associació Bigues i Riells Entorn Natural, Associació d'Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA), Associació de Naturalistes de Girona, Associació Ecoserveis, Associació El Mussol, per a la protecció del paisatge, Associació Espigoladors, Associació Hàbitats, Associació Mediambiental La Sínia, Associació Mediambiental Xatrac, Associació Ornitològica Picampall de les Terres de l'Ebre, Associació Pangea – Coordinadora Comunicació per a la Cooperació, Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals, Associació Social Andròmines, Associació Terra Franca, Associació TRENCA, Centre Mediambiental l'Arrel, Ecologistes en Acció de Tarragona i L'Ebre (GETE), ECOSUMA, Escola de Natura de l'Estany de Banyoles, Federació ADF Penedès Garraf, Femarec, SCCL d'iniciativa social, Fundació Banc de Recursos, Fundació d'Ecologia del Foc i Gestió d'Incendis Pau Costa Alcubierre, Fundació Emys, Fundació ENT, Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, Fundació Privada Mar, Fundació Privada Sigea, Fundació Projecte Miranda, Fundació Vincles, Grup de Natura Freixe, Institut Català d'Ornitologia, Institut Jane Goodall, La Canonja 3 - Poble, paisatge i sostenibilitat, L'Era, Espai de Recursos Agroecològics, Nereo, Permacultura Barcelona, Projecte Boscos de Muntanya / Bergwaldprojekt, S'Agulla Educació Mediambiental, SEO/BirdLife, Societat Catalana d'Educació Ambiental, Xarxa de Custòdia del Territori.

____________________________________________________________________________________________________

Actuacions del projecte


Foto: Jordi Vidal

El projecte de futur Laboratori Naturalista és l’expressió moderna del que ha estat una tradició al Museu de Ciències Naturals de Barcelona: ser un focus de referència per aficionats, amateurs i professionals en l’àmbit naturalista. Ens agrada pensar que el Laboratori pugui acabar sent una realitat material, un equipament, però també una actitud, la curiositat per conèixer la natura seguint el mètode científic.

El Laboratori Naturalista es mostrarà com un espai físic i virtual de recursos adreçats a promoure l'activitat científica dels naturalistes. Aquesta expectativa del Museu és prioritària també per a l’Associació d’Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.


Foto: Jordi Vidal

Per ajudar a bastir els fonaments del Laboratori Naturalista a curt termini l’Associació d’Amics enceta la promoció d’activitats que hi estiguin vinculades, principalment la convocatòria de cursos per a persones amb experiència naturalista o que estiguin disposades a tenir-ne. Els cursos serien instruïts per especialistes en els més diversos grups i entitats biològiques i geològiques. Especialistes en actiu al nostre país o no, per no conformar-nos amb la limitada realitat del nostre coneixement taxonòmic actual.

Els cursos explotaran les instal·lacions del Museu amb materials provinents dels fons del propi centre que aporten diversitat temàtica i centralitat sinèrgica. El programa de cursos pretén ser ampli, en suport dels projectes de recerca naturalista que es desenvolupin a Catalunya i amb especial atenció als elements naturals pels quals hi ha menys tendència a seguir i la ignorància dels quals, per contra, redueix molt la nostra capacitat de comprensió dels sistemes naturals del nostre territori.

Procurarem la coordinació amb altres entitats naturalistes, com la Institució Catalana d’Història Natural entre altres, per evitar redundàncies o ignoràncies. Afortunadament hi ha espais de recerca naturalista que ja tenen una nodrida representació d’entitats naturalistes que li donen suport; en aquests casos el programa de cursos proposat espera trobar aliances comunicatives i no competència per captar més assistents.


Foto: Jorge Mederos

L’índex del cursos que es proposen aquí apunta justament a provocar interès i, a poder ser, compromís per elements de la natura que no reben prou atenció. Per al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, una institució que vol ser de referència pel país, la missió de capturar una imatge integrada de l’estat del patrimoni natural és fonamental. Per aconseguir-ho cal implicar-se en eixamplar la base sobre la que sustentem el coneixement . La realitat ens diu que cal incentivar l’estudi d’organismes i elements menys reconeguts però no menys importants. Tal i com deia Edward O. Wilson quan es referia a les coses petites que fan funcionar el mon (The little things that run the world  E. O. Wilson, 1987). Doncs que no s’escapi cap cosa per petita que sigui una a una per bé que sumades esdevenen gegantines.

L’Associació d’Amics, fidel a la seva constitució, abona aquest terreny impulsant un primer pas primordial: la formació de noves vocacions atretes per cursos que aproximin els laboratoris de recerca als ciutadans amb l’objectiu de trobar una implicació conjunta per conèixer més i millor la natura.

Creiem que hi ha un gran potencial de voluntariat per a l’estudi dels sistemes naturals al qual li pot faltar ocasionalment la formació necessària per esdevenir una antena eficaç i rigorosa de la diversitat natural que ens envolta. La formació bàsica, coneixements de ciències naturals i de metodologies, és una inversió que es recupera en coneixement útil per a la ciència i la gestió ambiental, així com en promoure una societat més responsable del patrimoni natural del qual en depèn.

Més informació sobre el projecte


Foto: Jordi Casañas

El projecte de cursos naturalistes preveu oferir recursos formatius en grups tan diversos com organismes marins (briozous, cnidaris, mol·luscs,...) o terrestres (diversos ordres d’insectes o de plantes), sense oblidar altres regnes biològics i les empremtes geològiques o les pràctiques de recol·lecció no destructiva de dades, així com les noves tecnologies de la informació o d’anàlisi.

Al Museu des de fa temps s'ha anat desenvolupant un espai web que afavoreix la col·laboració ciutadana envers el patrimoni de col·leccions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona; es coneix com la WikiCollecta. Els serveis web continguts a la WikiCollecta s’aixopluguen en un entorn a internet on s’hi concentra l’activitat científica del museu, sigui el patrimoni de col·leccions, la recerca o les publicacions científiques; per aquest motiu s’ha creat un domini d’internet ple de simbolisme, BioExplora. Creiem que aquestes eines tenen les qualitats idònies per fer germinar la dimensió digital del Laboratori Naturalista.

A què es destinaran les aportacions?

Foto: Jordi Casañas

Les aportacions rebudes es destinaran essencialment a les despeses necessàries per a l’organització efectiva dels cursos: honoraris de persones expertes en les temàtiques triades, les comunicacions de les convocatòries successives i, en general, el que signifiqui l’atenció directa als naturalistes que hi puguin assistir. Molt concretament l’objectiu és reduir al màxim la despesa per part de qui assisteixi als cursos.

Fes-te donant!

Número de Compte Corrent : ES41.2100.1007.1702.0009.6904

.............................................................................................................................................


Foto: Jordi Vidal

A les persones que aportin recursos pel projecte se’ls oferiran visites guiades als diversos equipaments del Museu. En funció del volum de cada aportació s’integrarien en el programa de socis protectors i benefactors de l’Associació d’Amics del MCNB (veure web...).

Quan el reconeixement públic sigui consentit per les persones que aportin diners es procedirà a fer-ne publicitat a través dels mitjans de difusió propis de l’Associació i del Museu i molt concretament en les campanyes de comunicació que es posin en marxa per difondre tota informació relacionada amb els cursos que es vagin programant.